Uscătoare de cereale
Instalațiile de uscare sunt concepute pentru a îndepărta umezeala din cereale (care includ grâu, orez, orz, porumb) prin evaporare, care permite depozitarea ulterioară a acestora. Potrivit tehnologiei de depozitare a cerealelor, uscarea se face la temperaturi sub punctul de fierbere, în anumite condiții de temperatură, nivel de umiditate și cantitate de aer.
Procesul de uscare are loc în timpul trecerii aerului cald pe suprafața cerealelor printr-un flux încrucișat, în instalația de uscare boabele devin din ce în ce mai uscate, coborându-se mai aproape de bază. Camerele de uscare au celule speciale în formă de con, care permit distribuirea uniformă a aerului și menținerea aceleiași grosimi de cereale supuse procesului de uscare. Toate acestea permit de a obține un randament optim la uscare și o calitate optimă a cerealelor.
Recircularea aerului se realizează datorită ventilatoarelor electrice centrifuge de dimensiuni mari, care asigură:
- viteză redusă de rotație;
- randament dinamic ridicat;
- emisii reduse și poluare acustică scăzută.
Echilibrul fizic dintre cereale și aerul cald care pătrunde, permite ca acesta să intre în colector, saturând umiditatea în partea superioară, fără a fi saturat în partea inferioară.
Aerul saturat de umiditate din partea superioară a turnului este îndepărtat în atmosferă printr-o conductă situată în partea superioară a colectorului.
Aerul din partea inferioară a turnului (aerul după răcire, precum și de la generatorul de căldură participă în ultima fază de uscare; are un procent scăzut de umiditate și temperatură de 40- 60°C, este absorbit și trimis în al doilea generator de căldură pentru re-încălzire și utilizarea în procesele de uscare cerealelor în partea superioară a turnului uscător.
Partea medie a turnului de uscare joacă un rol important – între faza de depresie și faza de aspirație este plasată o zonă de reînnoire, unde cerealele condensează umiditatea internă pe suprafața sa, care, la rândul său, se evaporă în ultima fază de uscare.
